Ontdek hier onze lopende projecten
Bij de werking van Cobot staan leren en werken centraal. Om aan deze doelstellingen tegemoet te komen participeren wij aan tal van projecten om een bepaald doelpubliek te bereiken. Dit kunnen de werknemers uit de textielbedrijven zijn, leerlingen en studenten, werkzoekenden, etc.
Ontdek hieronder voor welke doelgroepen wij momenteel projecten hebben lopen:
SCOPE YOUR TEXTILE SKILLS
Via het ESF-project ‘Scope Your Texile Skills’ zullen Cobot en Antwerp Management School in samenwerking met een ruime stuurgroep een wetenschappelijk onderbouwde prognose maken voor de competenties die de sector de komende tien jaar nodig zal hebben. Daarbij zal gefocust worden op nieuwe ontwikkelingen in de sector en de huidige uitdagingen.
Het doel is om een waardevolle studie uit te voeren dat door vele organisaties in de sector als referentie kan gebruikt worden bij het ontwikkelen van opleidingen, het uitstippelen van een competentiebeleid, begeleiden van werknemers etc.
De competentieprognose wordt volgens de VLAMT-methodiek uitgevoerd en is een manier voor Cobot om enerzijds de sector te informeren over de competentie- en opleidingsnoden en daarnaast ook het eigen opleidingsaanbod hieraan af te toetsen.
Het onderzoek zal twee jaar duren en verloopt in twee fasen:
- Fase 1 = 01/01/2021 – 31/12/2022: competentieprognose
- Fase 2 = 01/03/2022 – 31/12/2022: informeren en sensibiliseren van de sector en de textielbedrijven
ESF-project: 10083 SCOPE YOUR TEXTILE SKILLS
ESF-oproep 511: Scope 2020 – Strategische competentieprognoses
Thema: ESF – loopbaanbeleid preventief
Focus: investeren in de randvoorwaarden voor een meer toekomstgericht – arbeidsmarkt-, ondernemers- en vormingsbeleid.
Doelgroep : werknemers en toekomstige werknemers in de textielindustrie
Looptijd : 01/01/2021 – 31/12/2022
Met de financiële steun van:
JONGERENPROJECT 2020-2021
Via het het bijkomende project voor jongeren van FOD WASO zullen Cobot en Cefret een communicatiecampagne opzetten om de textielsector en zijn beroepen bekend te maken bij de jongeren en bij de begeleiders van jongeren om hen kennis te laten maken met de textielindustrie, en hen te motiveren om te solliciteren voor een job in een textielbedrijf.
Bijkomend willen wij de bedrijven ondersteunen bij hun aanwerving van jongeren. Dit doen we door duidelijke vacatures te helpen verspreiden die jongeren aanspreken, en hen van bij het begin positief enthousiasmeren en professioneel begeleiden zodat er een duurzame en positieve langetermijnrelatie met de werkomgeving ontstaat.
Het project bestaat uit twee delen:
- Promotie van de sector en zijn beroepen
- Onboarding van nieuwkomers
Focus: De sector en zijn beroepen bekend maken bij de jongeren en bij de begeleiders van jongeren
Doelgroep : -26 jarige jongeren
Looptijd : 01/01/2020 – 30/06/2022
Met de financiële steun van: FOD WASO
TRANSTEX
De duurzame inzetbaarheid van arbeiders in de textielsector versterken in een context van digitale transformatie niet alleen vertrekkend vanuit het aanleren van de nodige technologische vaardigheden, maar vooral door in te zetten op sociale vaardigheden om zo de inzetbaarheid van de doelgroep te verzekeren.
Inzetten op de duurzame inzetbaarheid van textielarbeiders door:
- in te zetten op sociale vaardigheden,
- een traject op maat te ontwikkelen voor hen,
- verschillende methodes van kennisoverdracht te onderzoeken,
- stimuleren van competentieontwikkeling,
- en een beleid rond inzetbaarheid ontwikkelen bij het directe management van de doelgroep.
ESF-project: 8966 TRANSTEX
ESF-oproep 459: Innovatie door exploratie
Thema: aanpassing van werknemers, ondernemingen en ondernemers aan veranderingen
Focus: leven lang leren – integrale strategieën en uitbouw instrumentarium voor een leven lang leren
Doelgroep : textielarbeiders en hun directe leidinggevenden
Looptijd : 01/01/2020 – 30/11/2022
Met de financiële steun van:
WERKBAAR WERK
In het kader van de verlenging van de loopbanen en de inspanningen om de langdurige arbeidsongeschiktheid te verminderen, is ‘werkbaar werk’ de jongste jaren een belangrijk actiedomein geworden.
In de textiel-CAO’s voor 2015-2016 werden voor het eerst concrete afspraken gemaakt om in de bedrijven passende acties te ondernemen, waartegenover een financiële tegemoetkoming staat.
Deze afspraken werden met de CAO’s van 26 januari 2021 verlengd voor de jaren 2021 en 2022.
Cobot bouwt stelselmatig een (structurele) dienstverlening omtrent ‘werkbaar werk’ uit om u hierbij te adviseren en te assisteren.
Focus : werkbaar werk in de textielsector bevorderen
Doelgroep : arbeiders en bedienden in de textielsector
Looptijd : 01/01/2022 – 31/12/2022
TALANCE, HET NIEUWE HR SERVICEPAKKET VAN COBOT
Het servicepakket TALANCE wordt u aangeboden vanuit een joint venture van sectoren en private HR-dienstverleners. Niks is gratis, maar in de periode 2021-2022 kunnen we beroep doen op Vlaamse en Europese financiële middelen om rekeningen te betalen en zo de laatste drempels weg te werken.
Focus : inclusief ondernemen
Doelgroep : HR diensten
Datum: 2021 – 2022
Skills4smart TCLF
“Skills4smart TCLF” is de naam van een Europees samenwerkingsverband rond het opleidingsbeleid in de sectoren textiel, kleding, leder en schoeisel. TCLF staat voor Textiles, Clothing Leather and Footwear
21 organisaties uit 9 Europese landen nemen deel aan dit ambitieus project gecofinancierd door de Europese Commissie via het ERASMUS + -programma.
COBOT is projectpartner en zal instaan voor het uitrollen van de projectresultaten in België, samen met IVOC, het opleidingscentrum voor de Belgische kleding- en confectiesector.
Focus : de ontwikkeling van nieuwe kennis en vaardigheden te ondersteunen en innovatieve leermethoden te ontwikkelen
Doelgroep : de werknemers van bedrijven uit de sectoren textiel, kleding, leder en schoenen in Europa
Looptijd : 01/01/2018 – 30/06/2022
TECHNOBOOST
Waar West-Vlaamse industrie de handen in elkaar slaat met technisch en beroepsonderwijs
Technologie evolueert razendsnel en wordt alsmaar bepalender in het werkveld. Logisch dus dat (ook) de West-Vlaamse industrie meer en meer een beroep doet op technologisch vakmanschap voor de invulling van uitdagende functies. Anders gezegd: de toekomst is aan technisch geschoolde profielen!
Kiezen voor een technisch-wetenschappelijke studie is dus een verstandige zet. Daarom wil technoboost deze opleidingen – met name binnen elektriciteit-mechanica – maximaal stimuleren. Concreet door:
Jongeren en hun ouders grondig te informeren over technische opleidingen en beroepen
Acties op te zetten die de industriële sector in de aandacht brengen
Op die manier hoopt technoboost de kwalitatieve instroom in de bedrijven (mee) te verhogen.
Focus : jongeren warm maken voor een technische opleiding, met focus op textieleducatie
Doelgroep : jongeren
Edities:
TECHNIEKFESTIVAL
Oost-Vlaanderen zet in op Techniekfestival
Sinds het schooljaar 2018-2019 maakt Cobot deel uit van een breed partnerschap samen met RTC Oost-Vlaanderen, TOFAM Oost-Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent, Arcelor Mittal, Alimento, VOLTA, PlastiQ/Co-Valent dat zijn schouders zet onder dit festival om het beroepsgericht en technisch onderwijs, en de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, in de kijker te zetten.
Rode draad doorheen het event is het studiegebied mechanica-elektriciteit dat aanwezig is in alle deelnemende sectoren: metaal en technologie, elektriciteit, voeding, textiel, kunststoffen en chemie.
Leerlingen van het 5de leerjaar basisonderwijs én leerlingen van het 5de beroepsgericht (BSO) en technisch (TSO) onderwijs worden uitgenodigd om via workshops kennis te maken met techniek en nieuwe technologieën binnen de verschillende sectoren. Tijdens het event presenteren leerlingen uit de finaliteitsjaren mechanica-elektriciteit hun geïntegreerde proef en eindwerk.
Focus : jongeren warm maken voor een technische opleiding, met focus op textieleducatie
Doelgroep : jongeren
WIDE
Met dit WIDE (Workplace Innovation in a Digital Environment) project spelen we in op de noodzaak naar begeleiding en ondersteuning met betrekking tot de impact die deze digitale transformatie heeft op de bedrijfscultuur en hoe het werk georganiseerd wordt.
Productiebedrijven in Vlaanderen worden zonder uitzondering allen geconfronteerd met de nood aan digitalisering om competitief te kunnen blijven op lokaal en internationaal niveau. De industrie 4.0 proeftuinen dragen via hun specifieke werking bij aan het faciliteren en versnellen van deze transformatie door innovatieve technologieën dichter bij de bedrijven te brengen.
Focus : impact van digitale transformatie op de bedrijfscultuur.
Doelgroep : productiebedrijven in digitale transformatie.
Looptijd : 01/11/2021 – 30/10/2023
COMPETEX
Competex is een gratis web applicatie die Cobot vzw ter beschikking stelt aan de textielbedrijven om de competenties van hun werknemers te meten en te beheren.
Het is een praktisch instrument dat toelaat om :
- Een overzicht te krijgen van de verschillende competenties per werknemer
- Polyvalentielijsten per functie of per afdeling en per ploeg op te stellen
- Opleidingstrajecten voor uw werknemers op te stellen en te beheren
- Een overzicht van zowel uw formele als informele opleidingsuren te genereren voor de sociale balans
Cobot assisteert textielbedrijven bij het implementeren van Competex. Indien u als textielbedrijf wenst gebruik te maken van de gratis Competextool dient u een toegangscode (gebruikersnaam en paswoord) aan te vragen.