Ontdek hier onze lopende projecten
Bij de werking van Cobot staan leren en werken centraal. Om aan deze doelstellingen tegemoet te komen participeren wij aan tal van projecten om een bepaald doelpubliek te bereiken. Dit kunnen de werknemers uit de textielbedrijven zijn, leerlingen en studenten, werkzoekenden, etc.
Ontdek hieronder voor welke doelgroepen wij momenteel projecten hebben lopen:
COMPETENTIECHECKS
Maak jij werk van interne mobiliteit in uw bedrijf? Ken je de talenten en de goesting van al je medewerkers? Gebruik je die kennis om uw mensen op te leiden in de vaardigheden die uw organisatie nodig heeft? In de competenties van vandaag en morgen?
Als bedrijf is het alsmaar lastiger om nieuwe medewerkers met de juiste vaardigheden te vinden. Uw goede krachten wil je dus gemotiveerd houden. Elke medewerker die blijft, is er immers een die je niet moet vervangen. Het is niet altijd makkelijk om de nieuwe generatie medewerkers aan je te binden. Daartegenover heb je de medewerkers die zich comfortabel hebben genesteld in een gekend takenpakket. Een houding die niet meer past in de huidige context van een snel veranderende markt, nieuwe technologieën op de werkvloer en complexere bedrijfsprocessen.
Investeren in loopbanen van medewerkers is dus meer dan ooit een must.
Ben je een kmo in de textielsector? Dan helpt Cobot je bij deze uitdagingen. Via onze competentiechecks ontdek je welke vaardigheden en competenties er zijn binnen jouw bedrijfsmuren. We tekenen een opleidingsplan uit en begeleiden je bij de implementatie ervan. Zo zorgen we er samen voor dat je mensen uitblinken in wat ze kunnen en doen.
Focus: KMO’s
Doelgroep : werknemers en toekomstige werknemers in de textielindustrie
Looptijd : 01/01/2023 – 31/12/2024
LEREND NETWERK HR
Vanuit het ESF-project ‘Scope Your Texile Skills’ is een lerend netwerk HR gegroeid.
Het doel is om HR’s in textielbedrijven te ondersteunen door een netwerk uit te bouwen en expertise over relevante onderwerpen met elkaar te delen.
Het format is als volgt: een interessante spreker met kennis van zake over het topic, tijd en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen te delen en een lekkere broodjeslunch waarbij netwerken voorop staat.
Loop je zelf ergens tegenaan en wil je dit onderwerp bespreken in een lerend netwerk? Of heb je een idee voor het onderwerp van een volgende sessie? Aarzel niet om ons te contacteren: elisah.verschraegen@cobot.be. We vinden graag inspiratie bij onze doelgroep zelf!
Volgende lerend netwerk: 14 juni 2024
TRANSTEX
Digitale maturiteit- en Talentenscan
Dienstverlening waarbij ingezet wordt op de duurzame tewerkstelling van arbeiders in (digitale) transities.
Is uw bedrijf klaar voor de twin transitie?
De twin wat ? Het samenspel tussen digitalisering en verduurzaming.
Waar staat uw bedrijf digitaal en waar wil of beter waar moet je naartoe? En zijn mijn medewerkers klaar voor deze (r)evolutie?
Cobot en Cefret hebben een unieke dienstverlening ontwikkeld om uw huidige digitalisatiegraad en uw digitale ambities in kaart te brengen en dit te koppelen aan uw menselijk kapitaal. Zijn uw medewerkers mee met deze (r)evolutie of moeten we nog acties nemen om ze duurzaam inzetbaar te houden.
We meten de huidige en gewenste digitale maturiteit van uw bedrijf en nemen de soft skills (leerbereidheid, samenwerken, omgaan met verandering en flexibiliteit) van uw arbeiders onder de loop. De resultaten van beide scans worden gekoppeld tot een uniek actieplan op maat van uw bedrijf.
Dit aanbod past tijdelijk binnen de Competentiechecks voor KMO’s, maar ook grotere textielbedrijven kunnen genieten van dit aanbod.
Interesse of wens je meer info? Contacteer nele.maes@cobot.be.
WERKBAAR WERK
In het kader van de verlenging van de loopbanen en de inspanningen om de langdurige arbeidsongeschiktheid te verminderen, is ‘werkbaar werk’ de jongste jaren een belangrijk actiedomein geworden.
In de textiel-CAO’s voor 2015-2016 werden voor het eerst concrete afspraken gemaakt om in de bedrijven passende acties te ondernemen, waartegenover een financiële tegemoetkoming staat.
Deze afspraken werden verlengd voor de jaren 2023 en 2024.
Cobot bouwt stelselmatig een (structurele) dienstverlening omtrent ‘werkbaar werk’ uit om u hierbij te adviseren en te assisteren.
Focus : werkbaar werk in de textielsector bevorderen
Doelgroep : arbeiders en bedienden in de textielsector
Looptijd : 01/01/2023 – 31/12/2024
INNOVATIEVE ARBEIDSORGANISATIE
Met innovatieve arbeidsorganisatie maak je jouw bedrijf futureproof.
Is jouw bedrijf klaar voor de uitdagingen van morgen? Kan je bedrijf de technologie die eraan komt wel slikken? En hoe blijf je zorg dragen voor je mensen?
Gaat er bij jullie ook veel tijd verloren met het blussen van brandjes?
In het ‘Innovatielab: anders organiseren’ leer je snel en goed schakelen. Samen met je medewerkers. Het innovatielab laat je out-of-the-box naar je organisatie kijken. Zo kom je tot concrete verandering.
Cobot ondersteunt je bedrijf in je traject naar ‘anders organiseren’.
- Het innovatielab ‘anders organiseren
- Experience dag(en): mensgericht digitaliseren, langer werken met goesting, teamcoaches samen in balans
- …
Meer info: hadewijch.vanderheeren@cobot.be
MATCHING TALENT
Om Oekraïners en nieuwkomers meer kansen te geven om actief te kunnen deelnemen aan de Vlaamse arbeidsmarkt, slaan de voedings-, textiel-, hout- chemie- en kunststoffenindustrie de handen in elkaar om zoveel mogelijk Oekraïners en nieuwkomers aan het werk te krijgen. Het gemeenschappelijk initiatief kreeg de naam Matching Talent.
Cobot roept de textielbedrijven op om hun vacatures open te stellen voor de doelgroep op de website van wild van textiel, de VDAB #werkplekvrij en op de vacaturepagina van Matching Talent
Is er een match, dan brengen we de werkzoekende rechtstreeks met jou in contact.
Heeft de potentieel nieuwe werkkracht extra opleiding of begeleiding nodig, dan reiken wij tools aan om hem of haar klaar te stomen voor een job in jouw bedrijf. Om de doelgroep klaar te stomen voor een job in een van de sectoren zetten de partners bestaande opleidingsinstrumenten in. Naast een assessment tool voor anderstalige nieuwkomers waarmee men eenvoudig iemands attitude kan meten en die toelaat om makkelijk beroepsaspiraties en basiscompetenties te detecteren, wordt taalondersteuning voorzien en kan de doelgroep zich laten bijscholen tijdens verschillende korte opleidingstrajecten. Benieuwd welke tools?
Focus : Helpen van de textielbedrijven in hun zoektocht naar talent, vluchtelingen in hun zoektocht naar werk
Doelgroep : Textielbedrijven die op zoek zijn naar talent
Looptijd : 01/07/2022 – 30/06/2024
ACTIEF INCLUSIEF
Het nieuw Europa WSE-project, ‘Actief Inclusief’, is specifiek ontworpen om werkgevers in Vlaanderen te ondersteunen bij het aanpakken van uitdagingen rond instroom en retentie, met een focus op de meer kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.
Bij het uitbreiden van het personeelsbestand is het van cruciaal belang om gelijktijdig inspanningen te leveren om inclusie te realiseren waarbij verschillen harmonieus samengaan, er respect is voor elkaars eigenheid en er een werkvloer gecreëerd wordt waar iedereen zich gewaardeerd voelt.
In samenwerking met verschillende partners – sectorfondsen, de Werkplekarchitecten, GTB, Pulso, The Shift, Taborgroep – streeft Sterpunt Inclusief Ondernemen ernaar bedrijven de nodige tools en begeleiding te bieden om te evolueren naar een inclusieve werkomgeving. Indien jouw organisatie worstelt met vraagstukken omtrent instroom en/of retentie, staan ze klaar om kosteloze en op maat gemaakte ondersteuning te bieden.
Focus : Ondersteunen bij het aanpakken van uitdagingen rond instroom en retentie, met een focus op de meer kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt
Looptijd : 01/01/2024 – 30/06/2024
Interesse? Contacteer nele.maes@cobot.be
LIVING LAB CIRCULAIRE ECONOMIE ‘ CARPET’
Met een jaarlijkse consumptie van 17 mio m² en een levensduur van ongeveer 10 jaar wordt jaarlijks 1,7 mio m² (~1,2k ton) textielvloerbekleding vervangen in België. End-of-Life tapijt wordt doorgaans ingezameld bij het brandbaar materiaal, met een hoge milieu impact en verlies van waardevolle grondstoffen tot gevolg. De kwaliteit van de ingezamelde tapijten is vaak van dien aard dat hergebruik mogelijk is, na herstel of een opknapbeurt – reuse, repair, refurbishing.
Het doel van deze Living Lab is de randvoorwaarden voor reuse, repair en refurbishing businessmodellen vast te leggen.
Met deze Living Lab beogen we volgende resultaten en impact:
- Volledige waardeketen in kaart brengen en de logistieke scenario’s oplijsten (vereiste actoren)
- Geschikt(e) businessmodel(len) identificeren, gevalideerd door de betrokken partners en stakeholders
- 5 demonstratoren uitwerken voor de volgende mogelijkheden: reuse, repair, refurbishing
- opleidingsplan uitwerken voor alle actoren in de waardeketen
- Richtlijnen voorbereiden voor ecodesignconcept(en) die reuse, repair en refurbishing faciliteren bij End-of-Life zijn geformuleerd
- Een beduidende potentiële bijdrage aan de Vlaamse klimaatdoelstelling leveren door reductie.
- Aanzet tot UPV binnen de tapijtsector
Focus : randvoorwaarden voor reuse, repair en refurbishing businessmodellen vast leggen.
Doelgroep : actoren uit de tapijtsector, maatwerkbedrijven, designers, innovators, sociale economie, recyclagebedrijven,…
Looptijd : 01/01/2023 – 31/12/2025
Living Lab Carpet is deel van de Living labs circulaire economie, gesteund door VLAIO (VNS.2022.0138)
“VLAIO is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. We stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat. Dit doen we in samenwerking met tal van partners.
VLAIO zet volop in op circulair ondernemen. Daarom kreeg dit project VLAIO steun én middelen van het NextGenerationEU fonds van de Europese Commissie.”
WAT!
Wild about Textile!
Federaal project ten gunste van -26-jarigen die tot de risicogroepen behoren
Via dit ambitieuze project willen Cobot en Cefret jongeren van minder dan 26 jaar informeren over de textielsector, hen opleiden voor een textielberoep en hen begeleiden tijdens de eerste weken van tewerkstelling.
Textielbedrijven kunnen beroep doen op textieltrainers van Cobot en Cefret voor het begeleiden van jongeren op de werkvloer.
Het project focust op 3 actiepunten:
- TOELEIDING van jongeren naar het textielonderwijs en de textielsector
- OPLEIDING van jongeren voor en/of tijdens een duurzame carrière in de textielsector
- BEGELEIDING van bedrijven en jongeren
Focus: De sector en zijn beroepen bekend maken bij de jongeren en bij de begeleiders van jongeren
Doelgroep : -26 jarige jongeren
Looptijd : 01/01/2024 – 31/12/2025
Met de financiële steun van: FOD WASO
Om bedrijven te ondersteunen bij het ‘onboardingsproces’ hebben we een speciale website ontwikkeld: onboardingtoolbox.cobot.be
TECHNOBOOST
Waar West-Vlaamse industrie de handen in elkaar slaat met technisch en beroepsonderwijs
Technologie evolueert razendsnel en wordt alsmaar bepalender in het werkveld. Logisch dus dat (ook) de West-Vlaamse industrie meer en meer een beroep doet op technologisch vakmanschap voor de invulling van uitdagende functies. Anders gezegd: de toekomst is aan technisch geschoolde profielen!
Kiezen voor een technisch-wetenschappelijke studie is dus een verstandige zet. Daarom wil technoboost deze opleidingen – met name binnen elektriciteit-mechanica – maximaal stimuleren. Concreet door:
Jongeren en hun ouders grondig te informeren over technische opleidingen en beroepen
Acties op te zetten die de industriële sector in de aandacht brengen
Op die manier hoopt technoboost de kwalitatieve instroom in de bedrijven (mee) te verhogen.
Focus : jongeren warm maken voor een technische opleiding, met focus op textieleducatie
Doelgroep : jongeren
Edities:
Technoboost EXPLORE Torhout: 21 en 22 november 2024
https://technoboost.be/explore/
donderdag: 5e en 6e leerjaar lager onderwijs
vrijdag voormiddag: 2e en 4e jaar secundair
Technoboost BOOST YOU FUTURE Izegem: 6 & 7 februari 2025
Donderdag: 3 de graad secundair
Vrijdag: 5e en 6e leerjaar lager onderwijs
Technoboost@Tielt : 15,16 en 17 mei
Donderdag : 5e en 6e leerjaar lager onderwijs
Vrijdag voormiddag: 3de graad secundair
Vrijdag namiddag: 5e en 6e leerjaar lager onderwijs
Zaterdag voormiddag: brede publiek
TECHNIEKFESTIVAL
Oost-Vlaanderen zet in op Techniekfestival
Sinds het schooljaar 2018-2019 maakt Cobot deel uit van een breed partnerschap samen met RTC Oost-Vlaanderen, TOFAM Oost-Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent, Arcelor Mittal, Alimento, VOLTA, PlastiQ/Co-Valent dat zijn schouders zet onder dit festival om het beroepsgericht en technisch onderwijs, en de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, in de kijker te zetten.
Rode draad doorheen het event is het studiegebied mechanica-elektriciteit dat aanwezig is in alle deelnemende sectoren: metaal en technologie, elektriciteit, voeding, textiel, kunststoffen en chemie.
Leerlingen van het 5de leerjaar basisonderwijs én leerlingen van het 5de beroepsgericht (BSO) en technisch (TSO) onderwijs worden uitgenodigd om via workshops kennis te maken met techniek en nieuwe technologieën binnen de verschillende sectoren. Tijdens het event presenteren leerlingen uit de finaliteitsjaren mechanica-elektriciteit hun geïntegreerde proef en eindwerk.
Focus : jongeren warm maken voor een technische opleiding, met focus op textieleducatie
Doelgroep : jongeren
Edities: 22 mei 2025
TEXTERRA
STEM en textiel verweven voor een groene toekomst
Jongeren krijgen de tools en technieken in handen om creatief aan de slag te gaan en nieuwe concepten met gebruikt textiel te bedenken.
TexTerra is niet zomaar een project. Het is een beweging die jongeren de kracht geeft om te innoveren en verandering teweeg te brengen. In een tijd waarin technologie en creativiteit essentieel zijn, biedt TexTerra jongeren de unieke kans om beide te verkennen en toe te passen in de wereld van textiel. Door de kloof tussen STEM en duurzaam textiel te overbruggen, creëren we een omgeving waarin jongeren niet alleen leren en groeien, maar ook de toekomst van de textielindustrie vormgeven.
Doelgroep : jongeren van 14 – 18 jaar
Looptijd: 15/01/2024-15/01/2026
Met financiering van VLAIO
TATOE
TATOE staat voor Talentenatelier van de Toekomst en heeft als doelstelling om jongeren (12-18 jaar) de kans te geven om hun talenten, interesses en drijfveren te ontdekken. Het atelier is ‘van de toekomst’; het gaat enerzijds over de toekomst van jongeren die binnen enkele jaren een rol zullen opnemen in de arbeidsmarkt, en anderzijds omdat we met het atelier de competenties en de beroepen van de toekomstige arbeidsmarkt onder de aandacht willen brengen.
In samenwerking met het Beroepenhuis.
PRE-WIN Textiles
Gratis dienstverlening rond preventie van psychosociale risico’s op het werk
Heeft jouw bedrijf te kampen met medewerkers die langdurig afwezig zijn, in burn-out gaan, klagen over te veel stress, niet gemotiveerd zijn? Passen niet alle schakels in elkaar?
Een ‘slimmere’ arbeidsorganisatie kan veel van deze problemen oplossen en leidt zelfs tot meer efficiëntie op de werkvloer!
Focus: verbetering van de werkorganisatie om psychosociale risico’s op de werkplek te verminderen
Doelgroep: textielbedrijven
Duur van het project: 01/09/2022 – 31/08/2023
Met de financiële steun van: FOD WASO
WIDE
Met dit WIDE (Workplace Innovation in a Digital Environment) project spelen we in op de noodzaak naar begeleiding en ondersteuning met betrekking tot de impact die deze digitale transformatie heeft op de bedrijfscultuur en hoe het werk georganiseerd wordt.
Productiebedrijven in Vlaanderen worden zonder uitzondering allen geconfronteerd met de nood aan digitalisering om competitief te kunnen blijven op lokaal en internationaal niveau. De industrie 4.0 proeftuinen dragen via hun specifieke werking bij aan het faciliteren en versnellen van deze transformatie door innovatieve technologieën dichter bij de bedrijven te brengen.
Focus : impact van digitale transformatie op de bedrijfscultuur.
Doelgroep : productiebedrijven in digitale transformatie.
Looptijd : 01/11/2021 – 30/10/2023
JUST START
Wie wil werken, kan direct aan de slag…
‘Just start’ is geïnspireerd op het project “Open Hiring®”, een innovatieve en inclusieve rekruteringstechniek met als belangrijkste kenmerk het ontbreken van een formeel sollicitatiegesprek, wat vaak de drempel is voor kwetsbare werkzoekenden.
Voor een openstaande vacature melden kandidaten zich aan. Iedereen krijgt de kans om zich te bewijzen … de job is dus de test.
Heeft uw bedrijf instapjobs, waar weinig of geen ervaring vereist is? Ideaal om te starten met JUST START!
Focus: werkzoekenden zonder drempels aan de slag
Doelgroep: textielbedrijven
Duur van het project: 01/08/2023 – 30/07/2025
COMPETEX
Competex is een gratis web applicatie die Cobot vzw ter beschikking stelt aan de textielbedrijven om de competenties van hun werknemers te meten en te beheren.
Het is een praktisch instrument dat toelaat om :
- Een overzicht te krijgen van de verschillende competenties per werknemer
- Polyvalentielijsten per functie of per afdeling en per ploeg op te stellen
- Opleidingstrajecten voor uw werknemers op te stellen en te beheren
- Een overzicht van zowel uw formele als informele opleidingsuren te genereren voor de sociale balans
Cobot assisteert textielbedrijven bij het implementeren van Competex. Indien u als textielbedrijf wenst gebruik te maken van de gratis Competextool dient u een toegangscode (gebruikersnaam en paswoord) aan te vragen.