Mensen doen bloeien door anders te organiseren

Wil je werknemers die vol trots komen werken? Die initiatief nemen? Betrokken zijn? Dan kijk je best ook naar hoe het werk is georganiseerd. En dat is precies wat Vetex doet.

Vetex is toonaangevend expert in het coaten en lamineren van textiel. Hun hoog technisch productaanbod gaat van waterdichte en wasbestendige tapes voor bijvoorbeeld wandelschoenen en werkkledij, tot herbruikbare laminaten die geen bloed of bacteriën doorlaten voor medische toepassingen. Elke dag streeft een ‘familie van tachtig’ naar excellentie. In product, klantgerichtheid en duurzaamheid.

Digitalisering maakt jobs duurzaam

Wil je als bedrijf blijven innoveren en topproducten leveren, dan is digitaliseren een must. HR Manager Julie Willemijns: “Ons productieproces omvat nog heel wat manuele, repetitieve arbeid. We zijn bij Vetex dan ook steeds op zoek om dat werk zo werkbaar en efficiënt mogelijk te maken.” Haar collega Jo Cinjaere (Maintenance & Engineering Manager) treedt Julie bij: “We willen dat onze medewerkers zo trots mogelijk zijn op hun werk en op wat ze maken.”

Meer dan technologie alleen

Met het oog hierop wil Vetex zijn mensen ook breder inzetbaar maken en via digitalisering beter ondersteunen. “En dat is niet hetzelfde als automatiseren waarbij jobs verdwijnen”, benadrukt Julie. “Het innovatielab van Workitects deed me beseffen dat digitaliseren niet enkel een technisch verhaal is”, geeft opleidings- en leancoördinator Renzo Callebert toe. “En dat je alleen maar datagedreven kan werken als je organisatiestructuur dat toelaat.”

Stap voor stap iedereen op weg

“Een innovatieve arbeidsorganisatie met stroomsgewijze aanpak, autonome teams en minder hiërarchie om samenwerking te stimuleren, sprak ons meteen aan”, zegt Renzo. “Met de juiste input van Workitects viel de puzzel in elkaar: we gaan voor een productgeoriënteerde flow.” De visie is helder, maar hoe ze daar geraken, stippelen ze gaandeweg en samen met het personeel uit. “We houden nu werkgroepen om de werknemers bij dit proces te betrekken”, verduidelijkt Julie. “De reacties zijn positief. Het enthousiasme, de motivatie en veerkracht groot. Mensen zijn blij dat de moeilijkheden waar ze dagelijks tegenaan botsen worden benoemd. Dat we er samen onze schouders onder zetten.”

Autonome teams met teamcoaches

“Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk”, lacht Jo. “Dat is het principe dat hier moet heersen.” “Deed je vroeger iets in tien handelingen en zijn er nu maar drie nodig, dan is dat winst op het vlak van efficiëntie, veiligheid, ergonomie”, benadrukt Renzo. “Er komt tijd vrij voor andere zaken. Je creëert meer waarde, waardoor het werk meer voldoening geeft.” “Onze droom is om te evolueren naar autonome teams”, vult Julie aan. “Voor leidinggevenden betekent dat loslaten. Zij moeten minder gaan sturen en bepalen, en meer gaan coachen. Daar is het principe: Maak jezelf misbaar.”

Empower your people

“Om anders te gaan werken, is de omkadering erg belangrijk”, weet Jo. “Cobot gaf ons de zaadjes voor een nieuwe organisatie en Workitects hielp ons om ze te zaaien, te bemesten en te begieten. Nu komt er een eerste oogst. We zitten bijvoorbeeld meer bij elkaar. Een probleem is het probleem van iedereen.” Ook de vloer voelt dat er wat broeit. “Er wordt meer gecommuniceerd,” beaamt polyvalent operator Heidi Noyez. “We hebben inspraak en kunnen iedereen aanspreken. Trapjes zijn weg, deuren staan open. Ook zie je minder vingergewijs onder collega’s. De sfeer is beter. Ik kom nu echt gráág werken … Of toch meestal”, grapt ze.