Referentiebewijs Inclusieve Onderneming

Sterpunt Inclusief Ondernemen lanceert voor de 6de maal de campagne Inclusieve Onderneming 2020 om bedrijven positief te verrassen met de uitreiking van een Referentiebewijs Inclusieve Onderneming 2021. Als lid mag Cobot bedrijven nomineren voor een dergelijk referentiebewijs.

We hebben Naël aangenomen uit noodzaak en om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen. Zo hebben we hem onder andere geholpen bij het zoeken van huisvesting.

Naël is een goede wever en neemt zijn werk serieus. Door Naël in dienst te nemen hebben we nagedacht over hoe we kunnen communiceren en opleiden. Zo gebruiken we nu bijvoorbeeld veel fotomateriaal bij het delen en borgen van kennis.

Er zijn bij Annabel ondertussen verschillende Syriërs aan de slag. Er is een taalbarrière wat zeker niet evident is, maar ze zijn gemotiveerd en enthousiast. Door hen een job te geven maken wij echt een verschil voor hen, en daar zijn ze zeer dankbaar voor.

We zijn een multiculturele samenleving geworden, normaal dat je dit ook op de werkvloer terugvindt.

Bij Ontex Eeklo hebben we vaak tijdelijke opdrachten waarvoor de lat laag ligt. We zien het als een opportuniteit om mensen in dienst te nemen die op papier niet het juiste profiel of scholing hebben. Ze mogen bij ons opstarten en krijgen de kans om te groeien en te tonen wat ze in hun mars hebben. Veel van onze vaste medewerkers komen uit deze poule van tijdelijke werkkrachten.

Waarom een referentiebewijs inclusieve onderneming? 

Vlaanderen streeft naar een werkzaamheidsgraad van 76% in 2020 en zelfs 80% in 2024. Dat doel ligt enkel binnen bereik als ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun talenten kunnen inzetten. Om daartoe in staat te zijn, en zo mee de huidige spanningen op de arbeidsmarkt te verminderen, hebben deze mensen nood aan begeleiding, en werkgevers die hun werkvloer hiervoor openstellen.

Met deze campagne willen we onze inclusieve bedrijven waarbinnen elke medewerker telt en op zijn/haar eigen manier bijdraagt aan de kernopdracht van het bedrijf, figuurlijk in de bloemetjes zetten voor hun inspanningen bij de arbeidsinschakeling van kansengroepen. We beseffen dat dit vaak extra energie en tijd vraagt.

Uitreiking van de referentiebewijzen 2019:

Bruno Derumeaux (directeur) en Hedwig Ghysebrechts (plantmanager) van Annabel Textiles

Alexia Tack (HR Manager) en Julie Vandenbroecke (Talent Management Specialist) van Milliken Textiles

Alexia Tack (HR Manager Milliken Textiles)

Marloes Veeckman (sectorconsulent) en Michel Loncke (directeur) van Cobot

Een referentiebewijs voor elk bedrijf?

Nee, het gaat om die bedrijven die via werkplekleren, tewerkstelling en job- of taalcoaching op de werkvloer in 2020 kansen gaven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en waar we actief mee samen gewerkt hebben.

Bruno Derumeaux (directeur) en Hedwig Ghysebrechts (plantmanager) van Annabel Textiles

Marloes Veeckman (sectorconsulent), Michel Loncke (directeur) van Cobot

Een referentiebewijs voor úw bedrijf?

Door het thema bij Cobot op de kaart te zetten, merken we dat meer bedrijven hier mee bezig zijn dan bij ons gekend zijn. Bent u zo’n bedrijf? Laat het ons weten. Op deze manier zetten we samen het inclusief werken en ondernemen verder op de kaart.

Vorig jaar selecteerde Cobot vier inclusieve ondernemingen uit onze sector voor een ‘Referentiebewijs Inclusieve Onderneming 2020’. Dat bewijst dat ze concreet bijgedragen hebben aan de arbeidsinschakeling van mensen met potentieel op de arbeidsmarkt – hoe divers ook – en zo ook rechtstreeks meewerken aan de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN.

  • Annabel Textiles
  • Marcel Liebaert NV
  • Milliken Textiles
  • Ontex Eeklo

opleider Luc, Guy Van den Storme (Algemeen Directeur), Naël, Stephen Geenens (Operationeel Directeur) van VdS Weaving

Meer weten over inclusief ondernemen?

Download de inspiratiemap ‘Op weg naar inclusief ondernemen’.

Neem eens een kijkje bij de Werkplekarchitecten. Dit zijn niet-winstgedreven organisaties die, verspreid over heel Vlaanderen, mensen coachen, opleiden en begeleiden op de werkplek.

Of contacteer Nele Maes, zij helpt u graag verder.