Leerlingen 5de leerjaar basisonderwijs proeven van techniek!

Dit schooljaar start technoboost met een nieuw corona-proof concept onder de vlag ‘Escape from your school!’ 45 West-Vlaamse klassen uit het 5de leerjaar basisonderwijs, goed voor 1000 leerlingen, nemen deel. Zij gaan een schooljaar lang technische uitdagingen aan.

De klassen die deelnemen ontvangen kosteloos een pakket met 6 challenges rond verschillende onderwerpen: elektriciteit, mechanica, voedingsindustrie, textiel, chemie,…. Het pakket bevat lesfiches, lesdoelen en eindtermen, volledig volgens de STEM-didactiek. Bovendien wordt specifiek verbruiksmateriaal, dat in klas of thuis niet voorradig is, meegeleverd.

Leerkrachten kunnen de verschillende uitdagingen – in de vorm van een escape-room – op eigen tempo doorlopen. Bedoeling is dat leerlingen kennismaken met techniek en technische beroepen en gestimuleerd worden om op onderzoek uit te gaan en zelf oplossingen te bedenken. De klassen die tegen 30 april 2021 minstens 5 challenges doorstaan, kunnen in mei 2021 gratis naar het technoboost slotevent ontsnappen.

De eerste uitdaging die de klassen moeten volbrengen gaat over textiel. Voor deze uitdaging kregen de leerlingen een stuk stof om te onderzoeken en te leren over bindingen. Deze stof werd geschonken door Libeco in Meulebeke. Ze ontdekken de gevarieerde mogelijkheden van textiel a.d.h.v. filmpjes en foto’s. Er zijn twee opdrachten waaruit de leerlingen kunnen kiezen.

  • Weef een leuk stukje stof met je zelfgemaakte weefmachine!
  • Hou je zelfgemaakte parachute zo lang mogelijk in de lucht!

Voor leerkrachten en leerlingen die er maar niet genoeg van krijgen zijn er uitbreidingsopdrachten voorzien.

Houdt alvast de facebookpagina van Technoboost in de gaten want daar kan je al enkele resultaten zien van enthousiaste leerlingen en leerkrachten die hiermee aan de slag gingen.

Met dank aan: