Werkbaar werk 2023

Werkbaar werk houdt volgens de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) in dat je er niet overspannen, ziek of overdreven gestrest van wordt. Bovendien is het boeiend en motiverend, biedt het voldoende leerkansen en is er sprake van een evenwichtige werk-privébalans.

Werkbaar werk gaat over de afstemming tussen de werkeisen en het vermogen van de werknemer om daar mee om te gaan.

Hebt u er al bij stil gestaan hoe u het werk voor uw werknemers werkbaarder kunt maken? Cobot helpt u graag hierover na te denken.

> Hoe?

Via de applicatie op de Cobot website www.cobot.be kunt u een project werkbaar werk indienen.

Indienen kan tot 31/12/2023 na overleg met CPBW/syndicale delegatie/personeel. Voor de uitvoering en rapportering is tijd tot en met 15 november 2024. De administratie is beperkt. Alle projecten die u al in de loop van 2023 realiseerde, komen in aanmerking.

De eerste stap is het tekenen van de engagementsverklaring werkbaar werk, daarna zet Cobot de applicatie voor uw bedrijf open.

Wil u alle details kennen over het indienen van een project? Neem er onze handleiding bij.

> Financiële ondersteuning

Als bedrijf uit PC 120 betaalt u 0,10% op de lonen van uw werknemers voor werkbaar werk zoals vastgelegd in de sectorale cao. Als u een project werkbaar werk indient, kunt u die bijdrage terugkrijgen. De sociale partners willen bedrijven zo stimuleren na te denken over werkbaar werk binnen hun onderneming.

Weet u niet hoeveel de 0,10% bijdrage van uw bedrijf bedraagt? Contacteer Hadewijch Vanderheeren.

> Extra ondersteuning vanuit de overheid

Ook de Vlaamse overheid zet werkbaar werk hoog op de agenda! De werkbaarheidscheques en verhoogde KMO-portefeuille zijn verlengd tot 30 november 2023. Lees er meer over  op onze website of op de website van de Vlaamse Overheid.

Ook de Vlaamse overheid zet werkbaar werk hoog op de agenda! De werkbaarheidscheques en verhoogde KMO-portefeuille zijn verlengd tot 30 november 2023. Lees er meer over  op onze website of op de website van de Vlaamse Overheid.

ESF lanceert Drive, een nieuwe oproep over werkbaar werk.
Gemotiveerde medewerkers. Een positieve dynamiek op de werkvloer. Leidinggevenden die van wanten weten. Burn-out die geen kans krijgt. Elke organisatie droomt ervan. Maar hoe zo’n werkomgeving in de praktijk brengen?
Daarvoor is er nu DRIVE: gratis hr-steun op maat van uw organisatie (KMO), door gespecialiseerde dienstverleners. Zij bieden een klankbord en helpen om in uw bedrijf concreet aan de slag te gaan.
Instappen is heel laagdrempelig, enkel één A4 waarin u kort de uitdaging schetst die zich in uw organisatie stelt en waarom u een aanvraag indient. Grijp deze kans! Alle info op de landingspagina van DRIVE.

> Inspiratie nodig?

  • Bekijk de lijst met projecten van bedrijven uit onze sector op de Cobot website. Wist u dat elektrische transpaletten de topper zijn?
  • Ga eens door de checklist over werkbaar werk die Cobot opstelde.

Wilt u ook medewerkers die met meer plezier komen werken, minder ziek zijn en langer aan het werk blijven?

Aarzel niet om contact op te nemen, Cobot helpt u graag! Na een babbel blijkt meestal dat bedrijven meer doen rond werkbaar werk dan ze zelf denken, en is het vaak niet moeilijk om een passend project te vinden.

Hadewijch Vanderheeren – hadewijch.vanderheeren@cobot.be – 09 222 26 14.