Ontdek hier onze lopende projecten
Bij de werking van Cobot staan leren en werken centraal. Om aan deze doelstellingen tegemoet te komen participeren wij aan tal van projecten om een bepaald doelpubliek te bereiken. Dit kunnen de werknemers uit de textielbedrijven zijn, leerlingen en studenten, werkzoekenden, etc.
Ontdek hieronder voor welke doelgroepen wij momenteel projecten hebben lopen:

YOUNG TALENT IN TEXTILE
Young Talent in Textile is een project om jongeren via een ingroeibaan leer- en werkkansen aan te bieden in de textielsector.
Onder ingroeibanen wordt verstaan de combinatie op de werkplek van een praktijkopleiding met een werkervaring. Dit kan de vorm aannemen van een arbeidsovereenkomst, een startbaanovereenkomst, een individuele beroepsopleiding in de onderneming, een instapstage of elke andere vorm van combinatie op de werkplek van een praktijkopleiding en werkervaring geregeld door een normatief kader op het federale, gewestelijke of gemeenschapsniveau.
Focus : instroom van jongeren in de textielindustrie
Doelgroep : werkzoekende jongeren van minder dan 26 jaar en textielondernemingen met openstaande vacatures
Looptijd : 01/01/2018 – 31/12/2019
WERKBAAR WERK
In het kader van de verlenging van de loopbanen en de inspanningen om de langdurige arbeidsongeschiktheid te verminderen, is ‘werkbaar werk’ de jongste jaren een belangrijk actiedomein geworden.
In de textiel-CAO’s voor 2015-2016 werden voor het eerst concrete afspraken gemaakt om in de bedrijven passende acties te ondernemen, waartegenover een financiële tegemoetkoming staat.
Deze afspraken werden met de CAO’s van 19/04/2017 verlengd voor de jaren 2017 en 2018.
Cobot bouwt stelselmatig een (structurele) dienstverlening omtrent ‘werkbaar werk’ uit om u hierbij te adviseren en te assisteren.
Focus : werkbaar werk in de textielsector bevorderen
Doelgroep : arbeiders en bedienden in de textielsector
Looptijd : 01/01/2018 – 31/12/2018


GRENZELOOS COMPETENT
‘Grenzeloos Competent’ brengt vraag en aanbod op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt dichter bij elkaar
Het Europees project ‘Grenzeloos Competent’ startte op 1 oktober 2016 en wil de komende vier jaar de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in de grensregio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen verkleinen. Wij willen in deze periode zoveel mogelijk werkzoekenden informeren over de jobmogelijkheden aan weerszijden van de grens en geïnteresseerde werkzoekenden opleiden op maat van deze jobs.
Focus : instroom genereren naar de textielsector, over de landsgrenzen heen
Doelgroep : werkzoekenden
Looptijd : 1/10/2016 – 30/9/2020
TECHNOBOOST
Waar West-Vlaamse industrie de handen in elkaar slaat met technisch en beroepsonderwijs
Technologie evolueert razendsnel en wordt alsmaar bepalender in het werkveld. Logisch dus dat (ook) de West-Vlaamse industrie meer en meer een beroep doet op technologisch vakmanschap voor de invulling van uitdagende functies. Anders gezegd: de toekomst is aan technisch geschoolde profielen!
Kiezen voor een technisch-wetenschappelijke studie is dus een verstandige zet. Daarom wil technoboost deze opleidingen – met name binnen elektriciteit-mechanica – maximaal stimuleren. Concreet door:
Jongeren en hun ouders grondig te informeren over technische opleidingen en beroepen
Acties op te zetten die de industriële sector in de aandacht brengen
Op die manier hoopt technoboost de kwalitatieve instroom in de bedrijven (mee) te verhogen.
Focus : jongeren warm maken voor een technische opleiding, met focus op textieleducatie
Doelgroep : jongeren
Techniekevent: 16 mei 2019 – Expo Roeselare



WATCH FOR TALENT
Onder de noemer WATCH for TALENT werd door WOODWIZE, COBOT, IVOC en de Werkplekarchitecten een ESF-dossier ingediend waar de drie sectoren hun krachten willen bundelen om het inclusief ondernemen in onze sectoren op kaart te zetten. We willen werkgevers attent maken op de drempels die belemmeren om kansengroepen in onze sectoren aan de slag te laten gaan.
Wellicht laat u een groot potentieel aan werknemers links liggen:
Ouderen: Profiteert u van ervaring of heeft u schrik van de risico’s?
Laaggeschoolden: Legt u de lat waar hij moet liggen of blijft u mikken op de overgekwalificeerde middenmoot?
Personen met migratieachtergrond: zet u ze op gelijke voet of voedt u achterdocht?
Personen met een arbeidsbeperking: kijkt u naar gebreken of kijkt u naar competenties?
“Inclusief ondernemen” kan een oplossing bieden voor bovenstaande uitdagingen.
Focus : verlagen van de drempels die belemmeren om kansengroepen aan te werven
Doelgroep : ouderen, laaggeschoolde jongeren, personen met een migratieachtergrond en personen met een arbeidsbeperking
Looptijd : 01/01/2017 – 31/12/2018
TEXTIEL GAAT DUAAL
‘Duaal leren’ is een prioriteit binnen het onderwijs. Er lopen proefprojecten om dit nieuwe volwaardige systeem van onderwijs ingang te doen vinden in ons onderwijssysteem. De textielsector mag deze boot niet missen. Daarom neemt Cobot deel aan de ESF oproep 411 ‘werkplekken duaal leren’ waarbij wij werkplekken willen ter beschikking stellen bij onze textielbedrijven voor leerlingen in het duaal leren. Zo helpen wij u voorbereiden op uw toekomstige rol om jongeren competenties aan te leren op de werkvloer.
In een duaal leertraject combineer je het beste uit twee werelden: leren op school en leren op de werkplek. Leerlingen krijgen in een minimum aan tijd een sterke theoretische basis en een fikse dosis praktijkervaring mee.
Het grote verschil met het klassieke leertraject is dat de technische kennis die op school wordt geleerd, meteen wordt omgezet in de praktijk in een textielbedrijf.
Cobot wil expertise opbouwen rond duaal leren met als doel textielbedrijven te ondersteunen en te begeleiden om een optimale leerplek te creëren met aangepaste methodieken en didactisch materiaal.
Focus : textielbedrijven rechtstreeks engageren in duaal leren door hen actief te informeren, te begeleiden en te ondersteunen en scholen warm maken voor een duaal leertraject binnen de textielbedrijven.
Doelgroep : textielbedrijven en jongeren van de 3de graad secundair onderwijs
Looptijd : 01/01/2018 – 30/06/2020




Skills4smart TCLF
“Skills4smart TCLF” is de naam van een Europees samenwerkingsverband rond het opleidingsbeleid in de sectoren textiel, kleding, leder en schoeisel. TCLF staat voor Textiles, Clothing Leather and Footwear
21 organisaties uit 9 Europese landen nemen deel aan dit ambitieus project gecofinancierd door de Europese Commissie via het ERASMUS + -programma.
COBOT is projectpartner en zal instaan voor het uitrollen van de projectresultaten in België, samen met IVOC, het opleidingscentrum voor de Belgische kleding- en confectiesector.
Focus : de ontwikkeling van nieuwe kennis en vaardigheden te ondersteunen en innovatieve leermethoden te ontwikkelen
Doelgroep : de werknemers van bedrijven uit de sectoren textiel, kleding, leder en schoenen in Europa
Looptijd : 01/01/2018 – 31/12/2021
COMPETEX
Competex is een gratis web applicatie die Cobot vzw ter beschikking stelt aan de textielbedrijven om de competenties van hun werknemers te meten en te beheren.
Het is een praktisch instrument dat toelaat om :
- Een overzicht te krijgen van de verschillende competenties per werknemer
- Polyvalentielijsten per functie of per afdeling en per ploeg op te stellen
- Opleidingstrajecten voor uw werknemers op te stellen en te beheren
- Een overzicht van zowel uw formele als informele opleidingsuren te genereren voor de sociale balans
Cobot assisteert textielbedrijven bij het implementeren van Competex. Indien u als textielbedrijf wenst gebruik te maken van de gratis Competextool dient u een toegangscode (gebruikersnaam en paswoord) aan te vragen.

